Udruga 100%-tnih HRVI


UDRUGA

Udruga

 

Udruga 100%-tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine osnovana je 10. prosinca 2001. godine u Zagrebu. Povod za osnivanje Udruge bilo je stupanje na snagu Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji (Narodne novine broj 94/2001) u kojem su  smanjena prava ove populacije stradalnika Domovinskog rata.

Cilj osnivanja Udruge je okupljanje 100%-tnih HRVI I-skupine radi promicanja i ostvarivanja zajedničkih interesa u socijalnom i pravnom položaju te čuvanja vrednota Domovinskog rata.  Udruga djeluje na području Republike Hrvatske u 20 županija i gradu Zagrebu putem svojih županijskih koordinatora. Sjedište Udruge je u Osijeku.

 

Udruga je organizirala 17. Zdravstveno-savjetodavnih simpozija na kojima su predavači bili eminentni medicinski, pravni kao i ostali stručnjaci iz različitih područja. Cilj Zdravstveno-savjetodavnih simpozija je upoznati najteže hrvatske ratne vojne invalide i članove njihovih obitelji o novim mogućnostima liječenja, preventivnog djelovanja, održavanja postojećeg zdravstvenog stanja, kao i pravnim mogućnostima s ciljem poboljšanja kvalitete života članova Udruge i njihovih obitelji.

 

     Udruga organizira i program „Put istine o Domovinskom ratu“: sjećanje na žrtvu Vukovara 2007. godine, sjećanje na žrtve Škabrnje 2008. godine, obilježavanje obljetnice „Bljesak“ 2009. godine, obilježavanje obljetnice „Oluja“ 2010. godine, sjećanje na „12 redarstvenika“ u Borovu selu 2011. godini, sjećanje na žrtve u Baćinu 2012. godine, obilježavanje početka Domovinskog rata u Pakracu 2013. godini, sjećanje na žrtve u Širokoj Kuli 2014. godine, sjećanje na žrtve u Kusonjama 2015. godine, sjećanje na žrtve na Kupresu i Baranji 2016. godine, sjećanje na žrtve u Orašju i Šibeniku 2017. godine, sjećanje na žrtve u srednjoj Bosni i Saborskom 2018. godine, obilježavanje obljetnice „Lipanjske zore“ u Mostaru i sjećanju na žrtve u Uzdolu i Lovasu  2019. godine.  Cilj ovog programa je podsjetiti na zločine koje je počinio agresor u Domovinskom ratu da se žrtve ne zaborave kao i obilježiti pobjedonosne akcije Hrvatske vojske i policije u Domovinskom ratu.

 

    Udruga je pokrenula i projekt „Sport i rekreacija u centrima za rehabilitaciju“, u suradnji s partnerom Hrvatskim paraolimpijskim odborom, koji smo u 2012.  proveli u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama, u 2013. u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Daruvarskim Toplicama, a 214. U Osijeku. Članovi Udruge sportaši osobe s invaliditetom prezentiraju mogućnosti sporta i sportske rekreacije osoba s invaliditetom u cilju da sport i rekreacija postanu sastavni dio rehabilitacije osoba s invaliditetom.

 

U cilju duhovnog osnaživanja Udruga od 2018. godine provodi projekt Duhovne obnove, za članove Udruge i članove njihovih obitelji, u suradnji sa partnerom.

 

Udruga je snimila  i dokumentarne filmove ; „Prvih 10. godina“ o radu Udruge,   „Doprinos 100%-tnih HRVI I skupine razvoju paraolimpijskog sporta“ o članovima Udruge sportašima osobama s invaliditetom, „Sport i rekreacija u centrima za rehabilitaciju“ o razvoju paraolimpijskog sporta kao i dokumentarni film  „Život“ o životu HRVI 100% I. skupine i članovima njihovih obitelji i dokumentarni film „Moj izbor je život“ koji govori o članovima Udruge koji svojim radom doprinose društvenim događanjima. Uz navedene dokumentarne filmove u video galeriji multimedije možete pogledati i video zapise programa „Put istine o Domovinskom ratu“  u sjećanje na žrtve Vukovara iz 2007. godine kao i obilježavanje obljetnice „Bljesak“ iz 2009. godine.

 

Članovi Udruge od 2004. godine,  u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja i Vojnim ordinarijatom u RH, sudjeluju na Međunarodnom hodočašću  hrvatske vojske i policije u Lourdes.

 

Članovi Udruge i članovi njihovih obitelji sudjeluju na hodočašćima hrvatskih branitelja u Mariji Bistrici koje organizira Ministarstvo hrvatskih branitelja u suradnji s Vojnim ordinarijatom u RH.

 

Predstavnici Udruge sudjelovali su u prigodi 15. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske na hodočašću u Vatikan kako bi zahvalili Svetom Ocu za priznanje Republike Hrvatske. Hodočašće je organizirao Vojni ordinarijat zajedno s Vladom RH i Ministarstvom hrvatskih branitelja.

 

Zahvaljujući suradnji s nadležnim institucijama i potpisanom sporazumu HRVI 100% I. skupine omogućeno je liječenje u hiperbaričnoj komori Instituta pomorske medicine HRM u Splitu. Za vrijeme liječenja osiguran je smještaj u prilagođenim apartmanima, hotela Zagreb u Splitu, koje je uredilo Ministarstvo hrvatskih branitelja.

 

Sukladno potpisanom sporazumu s Ministarstvom hrvatskih branitelja članovima Udruge i njihovim obiteljima osiguran je smještaj, u prilagođenoj kući u Zaprešiću, za potrebe pregleda i liječenja u Zagrebu kao i za ostale potrebe.

 

Predstavnici u tijelima Udruge

 

·      Đuro Glogoški, predsjednik Udruge

·      Danko Bevanda, dopredsjednik Udruge

·      Davor Pavlović, dopredsjednik Udruge

·      Marko Radoš, tajnik Udruge

 

Izvršni odbor:

 

·      Đuro Glogoški, predsjednik

·      Danko Bevanda, dopredsjedni

·      Davor Pavlović, dopredsjednik

·      Marko Radoš, tajnik

·      Goran Malinović, član

·      Jeronim Barišić, član

·      Tihomir Pišonić, član

 

Nadzorni odbor:

 

·      Štefan Paun, predsjednik

·      Mario Kamenski, član

·      Mario Filipi, član

 

Sud časti:

 

·      Damir Vinković, predsjednik

·      Niko Pilipović, član

·      Krešimir Žiger, član

 

Likvidator:

 

·      Hasib Alibegović

 

Županijski koordinatori:

 

·      Dražen Kokotić – Bjelovarsko-bilogorska županija

·      Mato Mikajević – Brodsko-posavska županija

·      Kemal Halilović – Dubrovačko-neretvanska županija

·      Salko Džanić – Istarska županija

·      Siniša Obradović – Karlovačka županija

·      Božo Krajačić – Koprivničko-križevačka županija

·      Damir Kralj – Krapinsko-Zagorska županija

·      Milan Biondić – Ličko-senjska županija

·      Alen Ružić – Međimurska županija

·      Đuro Glogoški – Osječko-baranjska županija

·      Antun Mišić – Požeško-slavonska županija

·      Stevo Crnobrnja – Primorsko-goranska županija

·      Dragan Kiš – Sisačko-moslavačka županija

·      Dragan Korač – Splitsko-dalmatinska županija

·      Alen Bračanov – Šibensko-kninska županija

·      Albert Jurković – Varaždinska županija

·      Davor Horvat – Virovitička županija

·      Zvonko Hudak – Vukovarsko-srijemska županija

·      Nedjeljko Modrić – Zadarska županija

·      Nedeljko Matić – Zagrebačka županija

·      Niko Pilipović – Grad Zagreb