UDRUGA

Udruga

Udruga 100%-tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine osnovana je 10. prosinca 2001. godine u Zagrebu. Povod za osnivanje Udruge bilo je stupanje na snagu Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji (Narodne novine broj 94/2001) u kojem su  smanjena prava ove populacije stradalnika Domovinskog rata.

Cilj osnivanja Udruge je okupljanje 100%-tnih HRVI I-skupine radi promicanja i ostvarivanja zajedničkih interesa u socijalnom i pravnom položaju te čuvanja vrednota Domovinskog rata.  Udruga djeluje na području Republike Hrvatske u 20 županija i gradu Zagrebu putem svojih županijskih koordinatora. Sjedište Udruge je u Osijeku.

Udruga je organizirala 17. Zdravstveno-savjetodavnih simpozija na kojima su predavači bili eminentni medicinski, pravni kao i ostali stručnjaci iz različitih područja. Cilj Zdravstveno-savjetodavnih simpozija je upoznati najteže hrvatske ratne vojne invalide i članove njihovih obitelji o novim mogućnostima liječenja, preventivnog djelovanja, održavanja postojećeg zdravstvenog stanja, kao i pravnim mogućnostima s ciljem poboljšanja kvalitete života članova Udruge i njihovih obitelji.

Udruga organizira i program „Put istine o Domovinskom ratu“: sjećanje na žrtvu Vukovara 2007. godine, sjećanje na žrtve Škabrnje 2008. godine, obilježavanje obljetnice „Bljesak“ 2009. godine, obilježavanje obljetnice „Oluja“ 2010. godine, sjećanje na „12 redarstvenika“ u Borovu selu 2011. godini, sjećanje na žrtve u Baćinu 2012. godine, obilježavanje početka Domovinskog rata u Pakracu 2013. godini, sjećanje na žrtve u Širokoj Kuli 2014. godine, sjećanje na žrtve u Kusonjama 2015. godine, sjećanje na žrtve na Kupresu i Baranji 2016. godine, sjećanje na žrtve u Orašju i Šibeniku 2017. godine, sjećanje na žrtve u srednjoj Bosni i Saborskom 2018. godine, obilježavanje obljetnice „Lipanjske zore“ u Mostaru i sjećanju na žrtve u Uzdolu i Lovasu  2019. godine.  Cilj ovog programa je podsjetiti na zločine koje je počinio agresor u Domovinskom ratu da se žrtve ne zaborave kao i obilježiti pobjedonosne akcije Hrvatske vojske i policije u Domovinskom ratu.

Udruga je pokrenula i projekt „Sport i rekreacija u centrima za rehabilitaciju“, u suradnji s partnerom Hrvatskim paraolimpijskim odborom, koji smo u 2012.  proveli u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama, u 2013. u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Daruvarskim Toplicama, a 214. U Osijeku. Članovi Udruge sportaši osobe s invaliditetom prezentiraju mogućnosti sporta i sportske rekreacije osoba s invaliditetom u cilju da sport i rekreacija postanu sastavni dio rehabilitacije osoba s invaliditetom.

U cilju duhovnog osnaživanja Udruga od 2018. godine provodi projekt Duhovne obnove, za članove Udruge i članove njihovih obitelji, u suradnji sa partnerom.

Udruga je snimila  i dokumentarne filmove ; „Prvih 10. godina“ o radu Udruge,   „Doprinos 100%-tnih HRVI I skupine razvoju paraolimpijskog sporta“ o članovima Udruge sportašima osobama s invaliditetom, „Sport i rekreacija u centrima za rehabilitaciju“ o razvoju paraolimpijskog sporta kao i dokumentarni film  „Život“ o životu HRVI 100% I. skupine i članovima njihovih obitelji i dokumentarni film „Moj izbor je život“ koji govori o članovima Udruge koji svojim radom doprinose društvenim događanjima. Uz navedene dokumentarne filmove u video galeriji multimedije možete pogledati i video zapise programa „Put istine o Domovinskom ratu“  u sjećanje na žrtve Vukovara iz 2007. godine kao i obilježavanje obljetnice „Bljesak“ iz 2009. godine.

Članovi Udruge od 2004. godine,  u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja i Vojnim ordinarijatom u RH, sudjeluju na Međunarodnom hodočašću  hrvatske vojske i policije u Lourdes.

Članovi Udruge i članovi njihovih obitelji sudjeluju na hodočašćima hrvatskih branitelja u Mariji Bistrici koje organizira Ministarstvo hrvatskih branitelja u suradnji s Vojnim ordinarijatom u RH.

Predstavnici Udruge sudjelovali su u prigodi 15. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske na hodočašću u Vatikan kako bi zahvalili Svetom Ocu za priznanje Republike Hrvatske. Hodočašće je organizirao Vojni ordinarijat zajedno s Vladom RH i Ministarstvom hrvatskih branitelja.

Zahvaljujući suradnji s nadležnim institucijama i potpisanom sporazumu HRVI 100% I. skupine omogućeno je liječenje u hiperbaričnoj komori Instituta pomorske medicine HRM u Splitu. Za vrijeme liječenja osiguran je smještaj u prilagođenim apartmanima, hotela Zagreb u Splitu, koje je uredilo Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Sukladno potpisanom sporazumu s Ministarstvom hrvatskih branitelja članovima Udruge i njihovim obiteljima osiguran je smještaj, u prilagođenoj kući u Zaprešiću, za potrebe pregleda i liječenja u Zagrebu kao i za ostale potrebe.

Predstavnici u tijelima Udruge

·      Đuro Glogoški, predsjednik Udruge