VIJESTI

Okrugli stol

U organizaciji Udruge 100%-tnih HRVI I. skupine, a pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, 8. listopada 2021. godine kroz provedbenu aktivnost Udruge održan je Okrugli stol na temu „Utjecaj i posljedice negativne percepcije društvenih skupina prema hrvatskim braniteljima“.

Na prvom Okruglom stolu sudjelovali su predstavnici civilnih osoba s invaliditetom (Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – gđa. Marica Mirić), umirovljenika (Sindikat umirovljenika Hrvatske – gđa. Biserka Budigam), poduzetnika (Hrvatska udruga poduzetnika – gosp. Pavo Čorluka), radnika (Uljanik Brodogradnja 1856 d.o.o., bivši predstavnik radnika gosp. Samir Hadžić i gosp. Neven Radolović) i predstavnik nacionalnih manjina (Nacionalne manjine, zastupnik Roma, Nijemaca, Austrijanaca, Rusina, Ukrajinca, Židova, Bugara, Rusa, Rumunja, Poljaka, Vlaha i Turaka u  Hrvatskom saboru –  gosp. Veljko Kajtazi).

Pozivu se nisu odazvali predstavnici studenata (Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Studentski zbor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu), umirovljenika (Matica umirovljenika Hrvatske) i nacionalnih manjina (Židovska općina Grada Zagreba).

Na drugom Okruglom stolu sudjelovali su predstavnici institucija (Ministarstvo hrvatskih branitelja – državni tajnik, dr.sc. Špiro Janović, Ministarstvo obrane – brigadirka Amalija Petrić i iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom – gđa. Mira Pekeč – Knežević dipl.soc. radnica, zamjenica pravobraniteljice), političara (Možemo-politička platforma – doc.dr.sc. Daniela Širinić), crkve (biskup Fabijan Svalina) i sindikata (Savez samostalnih sindikata Hrvatske – gđa. Gordana Palajsa dipl. iur. i u ime Sindikata znanosti i visokog obrazovanja – gosp. Vilim Ribić).

Pozivu se nisu odazvali predstavnici medija (Hrvatsko novinarsko društvo).

Cilj Okruglog stola je otvoreno razgovarati o ovoj temi, čuti mišljenje predstavnika različitih društvenih skupina, donijeti odgovarajuće zaključke sa sudionicima Okruglog stola te s navedenim zaključcima upoznati predstavnike nadležnih institucija.